War%20vzw%20logoShot At Dawn - BRUNCH


In 2017 bracht ondervoorzitter Alain Van Vyve het verhaal van de executies bij het Franse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens een heerlijke brunch brengen Wouter Feys en Jo Vanderbeke het vervolg hierop: Wouter belicht het Britse verhaal, terwijl Jo zich met de Belgisch aanpak bezighoudt.

In het Britse leger werden 346 executies uitgevoerd, hoofdzakelijk voor desertie. Vaak ging het ook om ‘koloniale’ soldaten: 5 Zuid-Afrikanen, 25 Canadezen en 5 Nieuw-Zeelanders werden door eigen vuur geveld, maar ook heel wat Ieren en Schotten kregen de doodstraf. Het Belgische leger executeerde 12 soldaten, vooral in het begin van de oorlog. Het laatste Belgische slachtoffer dat omwille van plichtsverzuim werd geëxecuteerd, viel in mei 1915. Daarna zouden nog 3 executies plaatsvinden op beschuldiging van moord. Let wel: er werden na mei 1915 ook nog Belgische soldaten ter dood veroordeeld voor plichtsverzuim en desertie, maar die werden ofwel in beroep vrijgesproken, of kregen gratie.

De executies werden bij voorkeur uitgevoerd door een peloton uit de eenheid van de terdoodveroordeelde, en in aanwezigheid van zoveel mogelijk militairen uit die eenheid. Op die manier wilde de legertop ook de nodige angst inboezemen bij de soldaten. Vaak schoten leden van het executiepeloton bewust mis, waardoor de bevelvoerende officier nog het genadeschot moest toedienen. De executies vonden ook meestal plaats bij het krieken van de dag, vandaar de Engelse uitdrukking ‘Shot At Dawn’.

Na de succesvolle formule van vorig jaar, opteren we ook in 2020 om dit als brunch aan te bieden. U wordt onthaald met een stevig kopje koffie of thee en lekkere ontbijtkoeken. Ook tijdens de pauzes worden hapjes en koffie/thee voorzien. Wie er vorig jaar bij was, zal ook dit jaar zeker van de partij willen zijn! Gelieve op tijd in te schrijven voor de brunch, zodat wij voldoende eten en drank kunnen voorzien!

Lid WAR vzw (€15,00)
niet-lid (€20,00)

Ticket boeken

28 juni 2020, 10:30 - 13:00 (GMT +01:00 Brussels)


Google Calendar
Microsoft Outlook
.ics file (Apple's iCal & anderen)

Locatie


GC De Knippelaar in Kruiseke (Wervik)