War%20vzw%20logoSedan 1940


Op 15 mei 1940 om 7u30 ‘s morgens, na slechts vijf dagen van oorlog in het Westen, krijgt Winston Churchill, Eerste Minister van Groot-Brittannië, een telefoon van zijn Franse collega, Mijnheer Paul Reynaud, die duidelijk in shock verkeert en zegt: “We zijn verslagen – we hebben de slag verloren!”. Churchill antwoordt ontsteld: “What? That fast – this can’t be true!” Maar Reynaud kan enkel bevestigen: “De stelling bij Sedan is doorbroken – Duitse tanks stromen in massa’s door”. Inderdaad, op de 15de, na een doorbraak bij Sedan, stormden Generaal Guderians tanks in de richting van het Kanaal. Dit “Sikkelsnede-manoeuvre” had als objectief de geallieerde legers uit te maneuvreren en volledig te omsingelen; 1,7 miljoen soldaten in België en Noord-Franrijk zijn bedreigd.

Na de oorlog werd dit manoeuvre door talrijke historici van verschillende naties in superlatieven beschreven als één van de meest briljante overwinningen uit de moderne krijgsgeschiedenis. De architect van de operatie was Generaal Erich von Manstein. De uitvoering ervan werd gerealiseerd door General der Panzertruppen Heinz Guderian. Tijdens de oorlog zelf werd het “wonder bij Sedan” voorgesteld als het resultaat van een nieuw ontwikkeld type oorlogsvoering met name de “Blitzkrieg”. Dit was vooral te wijten aan NAZI-oorlogspropaganda die bedoeld was om de westerse geallieerden te intimideren en om de “Führer” op te hemelen die blijkbaar de initiator van een dergelijk concept zou zijn geweest. We zullen zien dat de “Blitzkrieg” als een gepland nieuw concept een legende of een mythe is en dat Hitler zeker niet de initiator was van iets dergelijks. Het was in de eerste plaats niet een krachtmeting tussen twee met moderne wapens uitgeruste legers maar veeleer een duel tussen twee verschillende opvattingen over manoeuvre-oorlogsvoering.

Tijdens de historische inleiding zullen we analyseren in welke mate Duitsland klaar was voor een offensief in het Westen en hoe het Landleger (Das Heer) zich moest voorbereiden op een krachtmeting met de Westerse grootmachten Frankrijk en Groot-Brittannië. We zullen van nabij ingaan op de planning van de operatie die berucht werd onder de naam Fall Gelb. Wat waren de onderliggende ideeën – de objectieven of te bereiken doelen – wat waren de risico’s. Welke lessen had men geleerd uit de Eerste Wereldoorlog? We analyseren de situatie aan de kant van de geallieerden en voornamelijk in Frankrijk, dat bij een komend conflict naar alle waarschijnlijkheid opnieuw de schok zou moeten opvangen.

 

Hubert De Vos leidde jarenlang het Belgische leger, maar nu hij op welverdiende rust is, brengt hij voor War And Remembrance met veel plezier het verhaal van Sedan 1940. Let wel: er zijn 2 avonden voorzien: op 20 en 27 oktober 2020!

Lid WAR vzw (€10,00)
niet-lid (€20,00)

Ticket boeken

20 oktober 2020, 19:30 - 21:30 (GMT +01:00 Brussels)


Google Calendar
Microsoft Outlook
.ics file (Apple's iCal & anderen)

Locatie


Kasteel van Rumbeke