War%20vzw%20logoLa Rochelle en St Nazaire: de Atlantische kustverdediging in Frankrijk


In een vierdaagse veldtocht langs de Atlantische kust van Frankrijk overvliegen we verschillende periodes van de militaire geschiedenis. Het drama van Oradour, de bunker van La Rochelle, de duikbotenbunker van Saint Nazaire dateren uit de tweede wereldoorlog. Het project om van de natuurlijke havenmond van La Rochelle de militaire uitvalsbasis te maken voor de Franse Marine wordt opgestart van zodra les Indes (wat wij nu Amerika zouden noemen) werden ontdekt. Richelieu, Vauban en Napoleon zullen het werk afmaken.

 

Programma

Donderdag 13 mei 2021

Na een stukje snelweg beginnen we het programma van dag één met de terugkeer naar 10 juni 1944 in het onooglijke dorpje Oradour sur Glane. De spanning tussen Verzet en Duitse bezetter is ten top gestegen (na D-day en na het opblazen van de plaatselijke spoorwegbrug). Net na het middageten vallen de Duitse kolonnes binnen. Als de avond valt zijn 642 dorpelingen vermoord.

Na Oradour trekken we verder naar Angoulême om er te overnachten.

Avondmaal en logies in het Kyriad Hotel*** te Angoulême.

 

Vrijdag 14 mei 2021

Op dag 2 rijden we langs de Zuidelijker gelegen stad Rochefort (opleidingscentrum Franse gendarmerie en koninklijke scheepswerf) naar het Fort Louveois, één van de vele forten en bouwwerken die als grote sloten het Pertuis d’Antioche afsluiten.

Van daaruit vertrekken we naar het garnizoensstadje Brouage, gebouwd boven op afval komend uit het Noorden (ook uit Vlaanderen). Hier in het midden van de zoutmoerassen is de citadel een uniek bouwwerk. Wat Lodewijk XIV hier kwam zoeken en waarom de as van het kamp de naam ‘Rue de Quebec’ kreeg, vertellen we u ter plaatse.

De natuurlijke havenmond gevormd door de eilanden (Ile de Ré en Ile d’Oleron - als natuurlijke havenmuren) wordt versterkt met een aantal forten in zee. Tijdens een vaartocht in de namiddag varen we rond het bekendste ervan: het Fort Boyard. We meren aan op het Ile d’Aix waar Napoleon, na Waterloo zijn laatste dagen op Frans grondgebied heeft doorgebracht. Zijn museum is een waar heiligdom voor het genie van Bonaparte en een plaats waar men u zal overtuigen dat Napoleon de opvolger is van Karel de Grote of Louis XIV.

Vervolgens rijden we naar La Rochelle waar we deze 2de dag besluiten met een lekker avondmaal in het panoramische restaurant (met zicht op het haventje). Na het eten is er nog tijd voor een avondwandeling langs de muren en torens van La Rochelle.

Overnachting in het Mercure Hotel**** te La Rochelle.

 

Zaterdag 15 mei 2021

De derde dag beginnen we in de schuilbunker van de Duitse officieren van het duikboten-eskadron dat de hoofdrol speelt in de film ‘Das Boot’. De bunker zit verborgen onder een van de drukste straatjes van de stad.

Van hieruit rijden we richting La Palice waar de duikbotenbunker van hetzelfde eskadron is gevestigd (maar waar we amper bij kunnen komen). Verderop ligt het eiland Ile de Ré. De grootste stad van het eiland is door Vauban omgebouwd tot een vesting. De oude citadel werd lange tijd gebruikt als wachtplaats voor de ‘bagnes’, waar tot koloniale dwangarbeid veroordeelde ‘criminelen’ wachtten op hun verscheping. Papillon, Dreyfus en vele anderen hebben hier Frankrijk vaarwel gezegd. In de kerk is ook een link te vinden met geestelijken uit Vlaanderen.

We vervolgen onze route richting het Noorden en houden halt in Pornic, een heerlijk rustig vissershaventje waar je flaneert langs een van de wreedste plekken uit de geschiedenis. Het kasteel van Gilles de Rais, financier van de Franse koning in de honderdjarige oorlog, staat als een zwarte schaduw boven het haventje. Gilles de Rais werd ter dood veroordeeld wegens sodomie en de gruwelijke moord op 140 jongetjes.

Op het einde van dag 3 slapen we in een hotel in Saint Nazaire.

 

Zondag 16 mei 2021

Onze laatste dag begint aan de Côte Sauvage van Saint Nazaire en de Duitse bunker die het verkeer op de Loiremonding moest controleren. Dichtbij is de stad Guerande. Onder de Franse koningen was zout één van de belangrijkste inkomsten van het land. Guerande was (en is nog altijd) de zoutwinnersstad van West-Frankrijk. Het witte goud werd hier als een gigantische schat bewaard, getuige hiervan de vesting die men van Guerande heeft gemaakt.

Van hieruit trekken we naar de duikbotenbunker van Saint Nazaire. Het massieve betonnen bouwwerk staat letterlijk in het centrum van de stad. Het bezoek is pas volledig na een tochtje aan boord van de Espadon, een Franse duikboot die als eerste de ‘ondertocht’ maakte onder het ijs van de Noordpool.

Bij het wegrijden uit Saint Nazaire komen we nog langs de scheepswerf waar de grootste cruiseschepen ter wereld van stapel rollen, om daarna via de snelwegen terug richting Vlaanderen te trekken.

 

Praktisch

Wanneer?

> 13 – 16 mei 2021

Waar?

> vertrek aan Syntra West Kortrijk om 5u

> andere opstapplaatsen mogelijk (afhankelijk van de inschrijvingen en route)

Reisleiding?

> Ludovik Dornez

Organisatie?

> De Buck Agency

 

Prijs?

> leden WAR vzw: € 745 p.p.

> niet-leden: € 765 p.p.

 

In de prijs is inbegrepen:

> vervoer met autocar

> Nederlandstalige reisleiding

> 1 overnachting op basis van half pension in Hotel Kyriad*** te Angoulême

> 1 overnachting op basis van half pension in Mercure La Rochelle Vieux Port Sud***

> 1 overnachting op basis van half pension in Hotel Aquilon*** te St-Nazaire

 

In de prijs is niet inbegrepen:

> toeslag single: € 115 p.p.

> reisbijstands- en annuleringsverzekering

> lunches

> dranken aan tafel

> persoonlijke uitgaven

 

Inschrijven?

Inschrijven doe je via onze website www.war-vzw.be. Inschrijvingen zijn pas definitief na overschrijving van het voorschot van € 250 p.p. op rekening van WAR vzw. Alle info hieromtrent vindt u op onze website.

Graag inschrijven voor 15 februari 2021!

niet-lid (€765,00)
Lid WAR vzw (€745,00)

Ticket boeken

13 mei 2021, 05:00 - 16 mei 2021, 19:30 (GMT +01:00 Brussels)


Google Calendar
Microsoft Outlook
.ics file (Apple's iCal & anderen)

Locatie


Parking Syntra West Kortrijk