War%20vzw%20logo



Castelnau, de vierde maarschalk


Generaal Noël, Vicomte de Curières de Castelnau, was samen met Joffre, Pétain en Foch de incarnatie van het Franse opperbevel tijdens de oorlog van 1914-1918. Hoewel hij een belangrijke rol speelde tijdens deze oorlog, wordt hij als enige niet verheven tot de ererang van “maréchal de France”. Waarom niet?

In deze lezing schetst Alain Van Vyve de pijnlijke carrière van één van de allergrootste Franse generaals tijdens de Eerste Wereldoorlog: zonder Castelnau geen Franse overwinning bij de Trouée des Charmes in 1914, zonder Castelnau, een onverbiddelijke Franse nederlaag in februari 1916 bij Verdun. De generaal die dichter bij zijn soldaten stond dan Pétain, de man die het vel van de roekeloze Foch redt in 1914, de man die in 1916 naar Verdun vertrekt omdat Joffre zijn kop uitwerkt en weigert de alarmsignalen van een zekere Driant ernstig te nemen. De generaal die het op voorhand verloren Somme-offensief op een verrassende manier zou kunnen hebben doen keren, als ze naar hem hadden geluisterd. De generaal die op 10 november 1918 klaar staat om Duitsland binnen te vallen en de Duitsers de (noodzakelijke) smaak van de nederlaag te laten proeven…

“Castelnau, de vierde maarschalk”, een uitzondering in de trieste rij van incompetente WO1-generaals en een lezing waarin de meest cruciale veldslagen op Frans grondgebied tijdens WO I nog eens de revue passeren.

Lid WAR vzw (€5,00)
niet-lid (€10,00)

Ticket boeken

10 november 2020, 19:30 - 21:45 (GMT +01:00 Brussels)


Google Calendar
Microsoft Outlook
.ics file (Apple's iCal & anderen)

Locatie


Kasteel van Rumbeke