War%20vzw%20logoBeieren en Oostenrijk 1933 - 1945


In 2021 brengt de zomerreis ons naar het zuiden van Duitsland en de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. We gaan er op zoek naar sporen van het verhaal van de opkomst en de ondergang van het nazirijk. In het spoor van Adolf Hitler ontdekken we een aantal historische plaatsen…

 

Programma

8 Augustus 2021

We vertrekken vanuit Kortrijk en doen eerst Koblenz (Rijnland Palts) aan met zijn bekende Deutsches Eck (monding van de Moezel in de Rijn met ruiterstandbeeld van Wilhelm I) en bezoeken er naar keuze ofwel de Wehrtechnische Studiensammlung (unieke tentoonstelling militaire technologie) ofwel de binnenstad van Koblenz. De reisleider brengt ook het verhaal van de Festung Koblenz. Door de bepalingen van het Congres van Wenen werd het Rijnland immers een Pruisische provincie en kreeg de stad - vanwege de ligging aan Rijn en Moezel en de nabijheid van Frankrijk - onmiddellijk militaire prioriteit. Rondom Koblenz verrees tussen 1817 en 1834 een ring van vestingwerken, één van Europa's omvangrijkste verdedigingswerken, gebouwd volgens de modernste inzichten (het Pruisische Polygonalsystem). Het nieuwe fort Ehrenbreitstein, dat deel uitmaakte van deze fortificatiewerken, was in 1828 gereed en bleef tot 1890 dienstdoen. Vervolgens rijden we doorheen Hessen, langs het dal van de Lahn (waarbij ook de wortels van het huis Oranje-Nassau aan bod komen), het Taunusgebergte, de zuidrand van Frankfurt am Main (Hessen) en  doorheen het Naturpark Bayerischer Spessart naar de oude bisschopsstad Würzburg aan de Main met zijn barokke prins-bisschoppelijke residentie (UNESCO Werelderfgoed). Er wordt een kleine avondwandeling voorzien in de oude binnenstad met o.a. de romaanse kathedraal Dom St.-Kilian. We flaneren langs de Mainz en de Alte Mainbrücke. Deze middeleeuwse brug die in de 18de eeuw van twaalf barokke heiligenbeelden voorzien werd, kan je niet beter vergelijken dan met de beroemde brug in Praag.

 

9 Augustus 2021

Vanuit Würzburg doorkruisen we Beieren.  We rijden doorheen het Naturpark Steigerwald, vervolgens voorbij Erlangen en Nürnberg naar de oude Romeinse stad Regensburg aan de Donau die vrij ongeschonden uit WOII kwam.  Het oude centrum is al bijna vijftien jaar Werelderfgoed. In de onmiddellijke omgeving van de stad ligt het de zeer opmerkelijke Walhalla, een neoclassicistische eretempel met een fantastische beeldengalerij. Vervolgens rijden we voor het middagmaal richting Passau, de  “Dreiflüssestadt”  (Donau, Inn en Ilz) met zijn prachtige Donaupromenade. Na grote branden in de 17de eeuw werd de stad in opdracht van de steenrijke prins-bisschoppen door Italiaanse kunstenaars opnieuw opgebouwd met als resultaat een juweel van een stad met tal van prachtige gevels en historische gebouwen in barok en rococo. Vervolgens rijden we Oostenrijk binnen langs het vooral agrarische Donaubekken naar één van de grootste Oostenrijkse steden: Linz. Hier bracht Adolf Hitler een belangrijk deel van zijn jeugd door. We maken een stadswandeling met een lokale gids die ons het grote belang van Linz voor de Hitler-biografie schetst met o.a. zijn megalomane architecturale dromen van het Führermuseum. In Linz leerde Hitler ook de opera’s van Richard Wagner kennen.

10 Augustus 2021

We reizen met de trein vanuit Linz naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. We bezoeken er een aantal belangrijke sites die in verband staan met Hitler, waaronder uiteraard de Heldenplatz. In de namiddag is er naar eigen keuze ofwel vrij bezoek aan het stadscentrum ofwel een bezoek aan het Heeresgeschichtliches Museum in het Arsenal. Dit is één van de meest belangrijke musea rond militaire geschiedenis in de wereld. In vijf hoofdsecties van het museum maakt de bezoeker kennis met de geschiedenis van het Habsburgse rijk vanaf het einde van de 16de eeuw tot aan 1918 en het lot van Oostenrijk na de ontbinding van de monarchie tot aan het jaar 1945. Enkele vermeldenswaardige objecten zijn onder meer een Ottomaanse tent en een Islamitische banier die buitgemaakt werden op het Ottomaanse leger tijdens het beleg van Wenen. De cabriolet wagen waarin aartshertog Franz Ferdinand werd neergeschoten tijdens een bezoek aan Sarajevo is ook één van de hoogtepunten van het museum. Na het vrije avondmaal in Wenen keren we met de trein terug naar Linz.

11 Augustus 2021

Vanuit Linz rijden we naar het prachtige Salzkammergut (Stiermarken) met zijn vele meren. We passeren o.a. het luchtkuuroord Bad Ischl waar Franz Joseph I liefst 82 zomers van zijn 86-jarige leven in de keizerlijke villa spendeerde. We bezoeken in het Ausseerland en in Altaussee de  zeer spectaculaire attractie  “Salzwelten” in de Sandling, de zoutrijkste berg van de regio. Toen de nazi's hier in 1944 meer dan 30.000 kunstvoorwerpen uit heel Europa (met o.a. het Lam Gods en de Madonna van Michelangelo) opsloegen – de meest waardevolle kunstopslag ooit – en de kunstschatten aan het einde van de oorlog vernietigd moesten worden met explosieven, grepen enkele moedige lokale mijnwerkers in. U maakt via een lokale gids op een gedetailleerde manier kennis met het overigens enkele jaren geleden verfilmde verhaal van de  “Monuments’ Men”. Op de terugreis rijden we langs het klooster van Sankt Florian waar de Oostenrijkse componist Anton Brückner ligt begraven (zie het Adagio uit de 7de Symfonie op de Duitse radio bij de melding van de dood van Hitler) en langs het lugubere Schloss Hartheim, tijdens WOII een euthanasie-instelling (T4-programma en Atkion 14f13) waar duizenden mensen werden vergast. In Leonding lagen lange tijd de ouders van Hitler begraven.

12 Augustus 2021

We nemen afscheid van Oostenrijk en rijden terug Beieren binnen. Berchtesgaden biedt ons natuurlijk de Obersalzberg, vóór en tijdens WOII, een belangrijk privaat toevluchtsoord en zelfs hoofdkwartier voor Hitler en andere Nazi-kopstukken. Een lokale gids brengt ons o.a. naar het Kehlsteinhaus (het  “Adelaarsnest”) met zijn adembenemend panorama. Vervolgens rijden we richting München langs de schilderachtige Chiemsee, het grootste meer van Beieren met o.a. het Cherreninsel en Schloss Herrenchiemsee.  Het gebouw, dat een kopie is van Versailles heeft Koning Ludwig II van Beieren bedoeld als eerbetoon aan de Franse zonnekoning Lodewijk XIV.  ’s Avonds komen we aan in ons hotel te München. Voor wie er nog niet genoeg van heeft is een korte wandeling voorzien naar de Prinzregentenplatz waar Adolf Hitler in 1929 een ruim appartement betrok waarin zijn nicht Geli Raubal in 1931 zelfmoord pleegde, en waar hij ook belangrijke diplomaten en politici ontving, onder meer Neville Chamberlain.

13 Augustus 2021

Onze reisleider wandelt met ons langsheen heel wat plaatsen in München die verbonden zijn aan de opkomst van de politieke leider Hitler en zijn beweging/partij, de NSDAP.  We passeren  o.a. het Haus der Deutschen Kunst, bezoeken de Karlsplatz met de aanpalende Führerbau en het nieuwe, eigentijdse museum (op de plaats van het nationale partijhoofdkwartier van de NSDAP/Braune Haus) gewijd aan de nationaalsocialistische geschiedenis van München, de Odeonsplatz en de Feldhernnhalle, het oude stadhuis waarin op 9 november 1938 het startschot werd gegeven voor de vreselijke Reichskristallnacht, enzoverder…  De namiddag is gereserveerd voor een vrij stadsbezoek.  Onze reisleider is uiteraard ter beschikking voor interessante historische en museale tips.  München was immers ook de residentiestad van de Wittelsbach-dynastie die het architecturaal erfgoed van de stad sterk hebben gekleurd. München wordt niet voor niets de meest Italiaanse stad van Duitsland genoemd! Maar München is ook de stad van het goede leven en dan denkt iedereen ook aan de vele Biergartens en het Hofbräuhaus, de beroemdste bierhal van de wereld.

14 Augustus 2021

Vanuit München rijden we naar Nürnberg, een andere Beierse stad die onlosmakelijk verbonden is met de nationaalsocialistische dictatuur. Nürnberg was uiteraard de stad van de Reichsparteigelände (manifestatiesite met o.a. het Zeppelinfeld/ Zeppelintribune, Kongresshalle, de Grose Strasse, enz…) waar de jaarlijkse partijdagen van het regime plaatsgrepen. Een lokale gids leidt ons langs de belangrijkste plaatsen. In de namiddag bezoeken we het Memorium Nürnberger Prozesse in het Justizpalast van de stad waar tussen 1945 en 1949 heel wat nazi-kopstukken werden veroordeeld.  We bezoeken de Schwurgerichtssaal (Sitzungssaal 600) in de Ostbau waar tussen 20 november 1945 en 1 oktober 1946 de eerste en meest bekende reeks rechtsplegingen plaats vonden tegen 24 hoofdbeklaagden. Daarna rijden we opnieuw naar ons hotel in Würzburg. Onze reisleider gaat hierbij dieper in op het verhaal van de tijdens het proces ter dood veroordeelde “Frankenführer“ en Jodenhater Julius Streicher (zie  “Der Stürmer“).

15 Augustus 2021

Na het ontbijt laden we onze bagage in om huiswaarts te rijden. We stoppen onderweg nog in het romantische Limburg an der Lahn met zijn schitterende vakwerkhuizen. De binnenstad met de Kornmarkt, de Salzzeile en de Fischmarkt is uiterst schilderachtig. De grootste bezienswaardigheid is de laat-romaanse Domkerk met de zeven torens, die majestueus het stadje beheerst.

 

Praktisch

Wannee15

23 augustus 2021

 

Reisleiding?

> Kurt Ravyts

 

Organisatie?

> De Buck Agency 

 

Prijs?

> leden WAR vzw: € 1375 p.p.

> niet-leden: € 1395 p.p.

 

In de prijs is inbegrepen:

> vervoer met autocar

> Nederlandstalige reisleiding

> 7 overnachtingen op basis van half pension

 

In de prijs is niet inbegrepen:

> toeslag single: € 215 p.p.

> reisbijstands- en annuleringsverzekering

> lunches

> dranken aan tafel

> persoonlijke uitgaven

 

Inschrijven?

Inschrijven doe je via onze website www.war-vzw.be. Inschrijvingen zijn pas definitief na overschrijving van het voorschot van € 350 p.p. op rekening van WAR vzw. Alle info hieromtrent vindt u op onze website.

 

Graag inschrijven voor 1 maart 2021!

Lid WAR vzw (€1.375,00)
niet-lid (€1.395,00)

Ticket boeken

08 augustus 2021, 07:00 - 15 augustus 2021, 20:00 (GMT +01:00 Brussels)


Google Calendar
Microsoft Outlook
.ics file (Apple's iCal & anderen)

Locatie


parking Syntra West Kortrijk